Sobotnie wykłady dla uczniów
« wszystkie zajęcia w tej sesji
23 listopada 2024 |
„Gastrofizyka, czyli kulinarna mechanika płynów” | |
---|---|---|
sobotni wykład otwarty dla uczniów liceów i techników | ||
prowadzący: | prof. Maciej Lisicki | |
asysta: | mgr Jakub Wiśniewski | |
czas: | 10:00-11:00 | |
miejsce: | Wydział Fizyki UW, ul. Pasteura 5, sala 0.03 |
Streszczenie
Kulinarna mechanika płynów to badanie wszystkiego, co płynie i jest dodatkowo związane z produktami spożywczymi i samą kuchnią. Innowacje w mechanice płynów prowadzą do lepszych produktów spożywczych już od czasów starożytnych, a kreatywność w gotowaniu inspiruje fundamentalne przełomy w nauce. Szczególnie od czasu pandemii, która zaowocowała zamknięciem wielu laboratoriów i odcięciem badaczy od ich naturalnego miejsca pracy, kuchnia oferuje bogate środowisko laboratoryjne, w którym przepływy są wszechobecne i dostępne na wyciągnięcie ręki. W tym szczególnym środowisku badawczym możemy zajmować się materiałami o złożonej reologii (jak majonez albo ketchup), cienkimi błonkami (np. mydlanymi), mieszamy płyny, by tworzyć emulsje (i dressingi do sałatek), pracujemy z pęcherzykami powietrza (zagniatając ciasto), wylewamy ciecze o wysokiej lepkości (polewając naleśniki miodem), badamy wymianę ciepła w płynach (podczas smażenia i pieczenia), stabilizujemy strukturę piany w napojach, badamy przepływy w ośrodkach porowatych (parząc kawę) oraz produkujemy nową żywność z podstawowych składników. W trakcie wykładu przyjrzymy się, w jaki sposób postępy w hydrodynamice zmieniają naukę o żywności i sztukę kulinarną (i vice versa) oraz jak zaskakujące zjawiska, które pojawiają się w kuchni, inspirują do stawiania naukowych pytań.